Početna stranica PRETVARA MAŠTU
U STVARNOST
9 savjeta za sigurno online upoznavanje

1. Započnite polako
Započnite komunikaciju najprije preko Smokve, gdje imate mogućnost razmjene privatnih poruka (sa fotografijom!) i chata: sasvim dovoljno za prvi kontakt. Imajte na umu da osoba sa druge strane ne mora biti ono za što se izdaje. Vjerujte svojom instinktima; ako sumnjate u osobu sa kojom komunicirate vaša sumnja je vjerojatno utemeljena. Upamtite, zdrav razum je, kao i u realnom svijetu, najbolji alat koji će vas učiniti sigurnim i sretnim.
2. Zaštitite svoju privatnost
Imajte na umu da je zaštita vaše privatnosti uvijek na prvom mjestu. Podatke iz kojih se može doznati vaš identitet (prezime, službena email adresa, adresa stanovanja) nemojte objavljivati u svom profilu, oglasima, fotografijama i drugim sadržajima koji su dostupni svima. Razmislite o prestanku komunikacije sa osobama koji insistiraju na otkrivanju takvih podataka.
3. Uključite zdrav razum
Pametnim promišljanjem moći ćete ostvariti uspješnije kontakte. Imajte standarde povjerenja i nepovjerenja i jasno ih izrecite. Od sugovornika imate pravo očekivati da vaše povjerenje steknu korak po korak konzistentnim i iskrenim ponašanjem. Nemojte brzo postati preintimni sa sugovornikom, čak i kada je riječ isključivo o kontaktu preko Interneta. Ako sumnjate da sugovornik laže, vrlo vjerojatno to doista i čini.
4. Postavljajte pitanja
Smokva ne traži osobne informacije od korisnika. Svejedno, korisnike potičemo da sami istraže osobe koje ih zanimaju. Postavljajte pitanja, tražite odgovore a zatim iskoristite pretraživač interneta (www.google.com) za pozadinske provjere. Uključite zdrav razum, on najbolje odbija zlonamjernike.
5. Zatražite fotografiju
Fotografija je dobar način da ocijenite nečiju ozbiljnost. Zatražite nekoliko fotografija u različitim okruženjima, ćete se na taj način uvjeriti da osoba sa kojom komunicirate nema što kriti. Budite spremni i poslati fotografiju ukoliko je zatraži netko tko vam se dopada. Ponavljamo, zaštitite lice na fotografijama ali ostavite dokaze autentičnosti (list papira sa osobnom porukom ili napisanim korisničkim imenom i sl).
6. Porazgovarajte telefonski
Telefonski razgovor je dobar način da saznate više o osobi sa kojom komunicirate. Ukoliko odlučite drugoj osobi dati svoj broj telefona, neka to bude broj mobitela. Nazovite prvi; koristite opciju za skrivanje broja koji poziva.
7. Nešto nije u redu
Posvetite pažnju izljevima ljutnje, frustriranosti ili pokušajima pritiska. Budite pažljivi kako biste uočili neke tipične pokazatelja da nešto nije u redu:
 • Nekonzistentne informacije o starosti, interesima, materijalnom statusu, mjestu stanovanja, profesiji, zaposlenju itd.
 • Odbijanje telefonskog kontakta nakon upostavljenog prisnijeg kontakta preko Interneta
 • Odbijanje direktnog odgovora na direktna pitanja
 • Objava osobnih podataka tako da su dostupni svim korisnicima (forum, profil, oglasi, chat...)
 • Iznimno provokativna fotografija u kojoj identitet nije zaštićen
 • Fotografija profesionalne kvalitete
 • Posjedovanje samo jedne fotografije
  8. Susret uživo
  Osigurajte vlastiti prijevoz, nađite se na neutralnom terenu, najbolje na javnom mjestu u vrijeme kada je tamo puno ljudi. Izbjegavajte alkohol i droge tijekom prvog susreta jer oni mogu umanjiti ili izmijeniti mogućnost realne prosude.
  9. Budite pažljivi ali i uživajte.
  Na internetu, kao i u realnom svijetu, možete sresti bilo koga. Namjeravate li uživati u upoznavanjima preko Interneta, zapamtite ove riječi: zdrav razum, pažnja i iskrenost.


  Kako radi Smokva.com? | O nama | Savjeti za sigurno online upoznavanje | Vaša privatnost| Uvjeti korištenja | Pomoć | Kontakt
  Ova web stranica sadrži tekstualni, grafički i video materijal namijenjen isključivo punoljetnim osobama.
  Svi korisnici ovog sitea su tijekom registracije naznačili da imaju 18 i više godina.

  © Smokva.com 2005. - Powered by Smokvin list